Alhaji ny expertkommentator

AUG
22

På Finnkampen och VM i Doha kommer förre stavhopparen Alhaji Jeng att vara ny expertkommentator i Sveriges Television – en roll han kommer att dela med Kajsa Bergqvist som har uppdraget sedan 2011.
     Alhajis personliga rekord är 5.80 (2006) resp 5.81 inomhus (2009) och sistnämnda notering var även svenskt inomhusrekord. Främsta meriten är IVM-silvret från Moskva 2006.
     Han gjorde sin sista tävling i Umeå 2014 då han tog sitt elfte SM-guld (fem ute och sex inne) men det var först i januari 2018 han officiellt avslutade elitsatsningen.
     Läs mer på svt.se
     /Jonas Hedman

Andreas Carlsson, längd, och Jesper Hellström, tresteg, har båda satt personligt rekord och gått in på topp-10 genom tiderna i Sverige i år. Till helgen samlar de poäng på Stockholms Stadion.

Andreas Carlsson, längd, och Jesper Hellström, tresteg, har båda satt personligt rekord och gått in på topp-10 genom tiderna i Sverige i år. Till helgen samlar de poäng på Stockholms Stadion.
Foto: Deca Text & Bild

Finnkampens startlistor

AUG
22

Jämnt i kvinnliga kampen och plus i den manliga säger prognosen inför Finnkampen på Stockholms Stadion lördag-söndag. Armand "Mondo" Duplantis hoppar stav på lördag kl 18.10 och Daniel Ståhl kastar diskus på söndag 16.02. Men Finnkampen handlar i första hand om laget där alla poäng verkligen räknas.
     Laguppställningarna:
     Seniorkampen
     Ungdomskampen
     /Jonas Hedman

I Tammerfors i fjol tog Fanny Roos sin fjärde raka seger i kula med Frida Åkerström, t v, tvåa och Amanda Malmehed femma. Fanny och Frida är med i år igen och Fanny kommer även tävla i diskus.

I Tammerfors i fjol tog Fanny Roos sin fjärde raka seger i kula med Frida Åkerström, t v, tvåa och Amanda Malmehed femma. Fanny och Frida är med i år igen och Fanny kommer även tävla i diskus.
Foto: Deca Text & Bild

Finnkampen:
Superjämn dammatch är att vänta

AUG
22

De tre senaste åren har resulterat i ganska klara blågula segrar i damkampen men i år ser det ut att bli riktigt jämnt utifrån papperslandskampen som är baserad på årsbästa. Där är prognosen 207–203 med Sveriges siffror först.
     För att säkra fjärde raka segern har förbundskapten Karin Torneklint tillsammans med grengruppsansvariga jobbat hårt för att ta ut bästa laget vilket resulterat i att hela åtta aktiva dubblerar individuellt.
     Bland dessa finns Erika Kinsey i höjd-längd, Fanny Roos i kula-diskus och Irene Ekelund och Moa Hjelmer på sprint.
     – Vi har fler som dubblerar i damkampen än i herrkampen just för att det är så jämnt. Bland dem finns Yolanda Ngarambe och Hanna Hermansson på medeldistans som bildar starka lag med Lovisa Lindh, 800, och Sara Christiansson, Sävedalen, på 1500 m, säger Karin.
     – Moa Hjelmer springer 200 och 400 m och blir det väldigt jämnt när det börjar dra ihop sig på söndag eftermiddag så är hon redo att ställa upp på 4x400 m som är näst sista grenen.
     
     ”Sprint blir nyckelgrenar"
     På papperet är det helt jämnt – 11–11 – på 400 m häck och slägga och väldigt lite skiljer även på 5000 m, 3000 m hinder, stav och diskus.
     – Jag tror också att sprint och stafetterna blir jämna. Där är det små marginaler och väldigt öppet. På 100 m häck är dock finskorna överlägsna och alla tre klarat VM-kvalgränsen och gjort under 13 sekunder, säger Karin.
     De åtta som dubblerar individuellt: Spårvägen-löparna Irene Ekelund (100-200 m) och Moa Hjelmer (200-400 m), turebergarna Yolanda Ngarambe och Hanna Hermansson (800-1500 m), Sävedalens Sara Christiansson (1500-5000 m), Falkenbergs Tilde Johansson (100 m häck-längd), Trångsvikens Erika Kinsey (höjd-längd) och Athletics 24Sevens Fanny Roos (kula-diskus).
     Finnkampen sänds i SVT Lör 15.30-20.00 och Sön 13.30-17.00.
     /Jonas Hedman

Mattias Sunneborn springer sistasträckan i ett högintressant M40-lag.

Mattias Sunneborn springer sistasträckan i ett högintressant M40-lag.
Foto: Deca Text & Bild

Finnkampen: Spännande svenska
lag i veteranstafetterna på söndag

AUG
22

För första gången i Finnkampens historia kommer även veteranerna inkluderas under landskampens tävlingar. Veteranstafetter på 4x100m kommer inleda Finnkampen dag 2 (söndagen) på Stockholms Stadion. Vi kommer få se inte mindre än fyra kamper mellan Finland och Sverige; M40, K40, M50 och K60.
     Sverige ställer upp med väldigt spännande lag, inte minst i M40-klassen; svenska rekordhållaren på 110m häck Robert Kronberg, Lion Martinez, Anders Logg och Mattias Sunneborn. Kvartetten deltog på veteran-SM för några dagar sedan och satte då nordiskt rekord i svensk stafett med tiden 2:01.82.
     De lär säkerligen utmana det svenska och nordiska veteranrekordet på 43.84 på söndag.
     Och i K60-klassen får vi se en mycket intressant start i Barbro Bobäck, 75-åringen (!) som på veteran-SM satte nytt europeiskt rekord på 100m med 15.87.
     Stafetterna får även ses som genrep inför veteran-EM i Venedig som inleds 5 september.
     /Gustav Orbring

Bra finnnkamps-genrep för Suldan

Suldan Hassan.
AUG
22

Tre dagar före Finnkampen på Stockholms Stadion generalrepeterade Ullevis Suldan Hassan med att i Dublin göra 13:37.42 på 5000 m. Loppet genomfördes i regn men trots det var han bara sex sekunder från sitt fyra månader gamla personliga rekord.
     Suldan har tagit ett stort utvecklingskliv tidsmässigt detta år och var U23-EM-5:a i Gävle och nådde samma placering på Lag-EM Super League för två veckor sedan. För mindre än en vecka sedan satte han även personligt rekord på 1500 m (3:39.18) och det är den distansen han springer i Finnkampen. Detta tillsammans med Turebergs Andreas Almgren och Spårvägens Emil Danielsson som också satt personliga rekord i sommar (3:38.99 resp 3:43.19). 1500 m är sista gren i Finnkampen precis som i fjol då hela landskampen avgjordes med en fantastiskt spännande spurt.
     Även Turebergs Hanna Hermansson generalrepeterade i Dublin med att notera 4:12.88 på 1500 m. I Finnkampen är hon en av åtta som dubblerar för att skapa bästa möjliga förutsättningar för en blågul seger i den på förhand jämna damkampen.
     /Jonas Hedman

Det är det blå IFK Umeå-linnet som gällt hela sommaren för medeldistansaren Robin Rohlén men till helgen drar han på sig landslagslinnet för första gången på fyra år.

Det är det blå IFK Umeå-linnet som gällt hela sommaren för medeldistansaren Robin Rohlén men till helgen drar han på sig landslagslinnet för första gången på fyra år.
Foto: Jonas Hedman

Finnkampen: ”Vi har absolut en bra chans att ta en trippel”

AUG
21

På Finnkampen är medeldistansgrenarna alltid spännande eftersom man tävlar som ett lag med allt vad det innebär av taktik och ibland vassa armbågar. Det manliga 800 m-laget innehåller Gefles Erik Martinsson, Turebergs Andreas Almgren och IFK Umeås Robin Rohlén där den sistnämnde gör sin fjärde finnkamp.
     – Det ska bli riktigt kul! Finnkampen är verkligen speciell med mycket publik, TV-sändning och kampen om poängen. Den upplevelsen bär man med sig hela livet, säger Robin.
     Han satsade på fotboll tills han var 15 år och var bl a med på elitlägret i Halmstad 2005 som är nivån under ungdomslandslaget. Men en höftskada gjorde att han fick sluta och testade istället löpning med snabb framgång.
     – Jag var med i ungdomsfinnkampen både 2006 och 2007 och vann 400 m båda gångerna. Det var också stort att få springa 4x400 m på Helsingfors Olympiastadin i stora finnkampen första året.
     
     Debut som 18-åring
     Robin debuterade i seniorkampen redan som 18-åring 2008 då han sprang 800 m och har sedan dess varit med även 2010 och på Stockholms Stadion 2013.
     – Då vann Johan Svensson, jag var tvåa och vi tog en trippel sedan en då 18-årig Andreas Almgren spurtat hem tredjeplatsen med två hundradelars marginal.
     Och till helgen springer Robin och Andreas i samma lag igen.
     – Jag tror absolut att vi kan ta en trippel. Det är väldigt jämnt på papperet men varken jag eller Andreas har fått ut allt än. Andreas har inte sprungit så många lopp och själv så var jag visserligen nära pers i Göteborg i fredags då jag gjorde 1:48.06 men det finns definitivt mer.
     Erik Martinsson, Robin och Andreas Almgren har årsbästanoteringar på 1:47.34, 1:48.06 resp 1:48.55 medan finländarna gjort 1:48.59, 1:48.61 resp 1:49.45 så att det lär bli jämnt råder det inget tvivel om.
     
     Kramer en avgörande faktor
     Robin har haft en hel del skador genom åren vilket är en anledning till att det är sex år sedan han senast var med i Finnkampen även om han sprang 3000 m i Nordenkampen inomhus 2015. Förra året var han i valet och kvalet om han skulle fortsätta och beslutet tog han framför TV:n på en semesterresa i Grekland.
     – Jag var där med min flickvän samtidigt som EM i Berlin pågick och såg 800 m-finalen på TV. Där tog Andreas Kramer silver och där och då bestämde jag mig för att satsa vidare. Jag är inte klar.
     Sedan dess har träningen gått som på räls tillsammans med förre VM-löparen på 1500 m från Tokyo 1991, Mikael Svensson, som är Robins tränare.
     – Det här är ett comebackår för mig och det känns väldigt kul att direkt få vara med i Finnkampen som varit ett av målen för året.
     
     ”Jag gillar mönster …”
     När Robin inte tränar så doktorerar han inom medicinsk teknik med fokus på strålvetenskap.
     – Det handlar om metodutveckling inom ultraljud och muskelvävnad och i grunden har jag en mastersexamen i matematisk statistik.
     Han berättar också att han har koll på sina tidigare placeringar i Finnkampen – fyra 2008, trea 2010 och tvåa 2013.
     – Och ja, jag gillar mönster!
     Anm.: Andreas Kramer springer 800 m i Diamond League-galan i Paris på lördag som går samtidigt som Finnkampens 800 m-lopp.
     All info om helgens finnkamp uppe i högerspalten.
     /Jonas Hedman

Tävling: Få chansen att coacha
stjärnduon under Finnkampen

AUG
21


     
     Nu har ni chansen att vara med och coacha Armand Duplantis och Melker Svärd Jacobsson under Finnkampen på lördag!
     Gå in på Finnkampens Facebook eller Instagram och tagga vem du vill ha med som din andra coach i inlägget – så är ni med i utlottningen av två coachbiljetter.
     Ni kommer få sitta bredvid landslagets stavhoppstränare Gustaf Hultgren nere på coachplats, komma nära hopparna och vara med och höra hur coachningen går till.
     Under tävlingen berättar Gustaf om hur de resonerar kring coachningen under tävlingen. Vinnaren får även två landslagströjor som signeras på plats av stavhopparna i Finnkampslaget.
     /Gustav Orbring

1537,5 varv avverkades på 5000 m på Stockholms Stadion under tisdagskvällen.

1537,5 varv avverkades på 5000 m på Stockholms Stadion under tisdagskvällen.
Foto: Jonas Hedman

Sommarspelen bjöd på 5000 m-fest

AUG
21

På Stockholms Stadion arrangeras på tisdagskvällen Sommarspelen där 5000 m stod i fokus med hela 176 anmälda varav 134 startande och 123 fullföljande. Och då hade arrangerande FK Studenterna fått säga nej till flera eftersom det helt enkelt var fullt.
     Under 2,5 timme genomfördes fem heat med stegrande fart från första heatets segrare Frank Johan Ahlberg från IF Linnéa (19:15.66) till sista heatets Emil Millán de la Oliva som satte svenskt juniorrekord med 13:57.64.
     Det var idealiska förhållanden vilket resulterade i hela 85 personliga rekord. Bland dem fanns Huddinges Hanna Bergström som var snabbaste tjej med 16:41.93 vilket var personligt rekord med 25 sekunder.
     Resultat Sommarspelen
     /Jonas Hedman

Emil Millán de la Oliva slog det svenska juniorrekordet på 5000 m med fyra sekunder och underskred som första svenska 19-årsjunior 14 minuter.

Emil Millán de la Oliva slog det svenska juniorrekordet på 5000 m med fyra sekunder och underskred som första svenska 19-årsjunior 14 minuter.
Foto: Jonas Hedman

Nytt svenskt juniorrekord av Emil

AUG
20

Många har varit nära men det svenska juniorrekordet på 5000 m på 14:01.66 har ändå stått sig i över 19 år. Men på onsdagskvällen fick Eskilstunas Emil Millán de la Oliva till en härlig träff i Studenternas Sommarspel på Stockholms Stadion när han spurtade i mål på 13:57.64.
     – Det här rekordet har varit mitt mål hela sommaren. Jag hoppades kunna ta det på U20-EM i Borås men insåg att det var väldigt tufft att springa själv, säger Emil.
     – Det här är det bästa jag gjort. Under 14 slår allt! Jag har fått dra alla lopp själv tidigare men det här att få ligga bakom var något annat.
     
     Idealiska förhållanden
     Det var i det närmaste perfekta förhållanden på Stockholms Stadion med 16 grader och en vind som mojnat ordentligt när kvällens femte (!) 5000 m-heat sköts iväg. Högbys David Nilsson drog första 3000 meterna på 8:23 och sedan borrade Spårvägens Mohammad Reza vidare längst fram. Hela tiden Med Emil just bakom.
     Med 300 meter kvar stötte Emil men Mohammad svarade men i sista kurvan var Emil starkast och vann med två sekunder.
     – David Nilsson gjorde ett jättebra dragjobb första 3000 och det tackar jag honom för. Så långt kändes det bra men sedan när vi passerade vid målet och det stod fem varv kvar så var det tufft mentalt. Men sedan såg jag att han ändrade till fyra. Fem varv var för en varvad löpare, och sedan gick det bättre och jag tänkte att det här kan gå.
     – När klockan ringde tänkte jag att nu drar jag på en långspurt, säger Emil som hade 2:44 på sista kilometern och 62 på slutvarvet.
     Han satte pers med nio sekunder och Mohammad, som gjorde loppet sista 2000 meterna och hade 13:59.01, med hela 20.
     
     Siktar på ett ännu äldre rekord
     Emil var förra året UEM-sjua på 3000 m och satte i slutet på maj i år personligt rekord på 5000 m på 14:08.76. På U20-EM Borås slutade han åtta på 14:24 och så sent som i söndags blev han fyra på nästperset 14:22 i Nordiska juniorlandskampen i Norge. Men några trötta ben märktes inte på tisdagskvällen.
     – Nu siktar jag på Mustafa Mohameds svenska juniorrekord på 10 000 m, 29:32.20 från 1998, på SM i Karlstad, avslutar Emil som är född 2001 och alltså är junior även nästa år.
     Det tidigare svenska juniorrekordet på 5000 m hade Spårvägens Gustav Svedbrant med 14:01.66 från 2000.
     De tio bästa 19-årsjuniorerna
     /Jonas Hedman

Castorama 2019 drar igång

AUG
20

Det var hösten 1981 som kastmångkampen Castorama föddes och det innebär att årets upplaga blir den 39:e årgången av denna moderna tradition i svensk friidrott.
     Tävlingsperioden omfattar som vanligt åtta veckor från slutet augusti till strax efter mitten av oktober. Årets exakta datum är fr o m lördag 24 augusti t o m söndag 20 oktober.
     Tävlingsupplägget är som det alltid varit: En kastfyrkamp där grenarna avgörs i ordningen kula – spjut – diskus – slägga och där alla använder seniorredskap och har rätt till fyra försök i varje gren.
     Föreningarna arrangerar sina egna tävlingar (så många man vill under perioden) på hemmaplan (med distriktssanktion) och rapporterar sedan in resultaten till SFIF Statistik (smidigast görs det via mejl).
     SFIF sköter sedan sammanställningen av resultaten individuellt (män resp kvinnor) och i lag (gemensamt för män och kvinnor där varje förening får räkna sina 12 bästa aktiva poängmässigt). Lägesrapporter kommer att publiceras kontinuerligt på friidrott.se!
     Alla kan kasta!
     För att få ihop kompletta lag lär de flesta föreningar behöva mobilisera fler medlemmar än de uttalade kastspecialisterna. Flera föreningar brukar använda Castorama som en gemensam säsongsavslutande aktivitet där man – aktiva i alla åldrar, föräldrar, tränare m fl – samlas och umgås (korvgrillning brukar vara uppskattat) samtidigt som man kör igenom de fyra kasten.
     I lagtävlingen utdelas priser till de tre bästa föreningarna sammanlagt i form av presentkort på resp 4.000, 2.500 och 1.500 kr att använda till inköp av kastredskap.
     Dessutom finns fyra uppmuntringpris i form sådana presentkort på vardera 1.500 kr som alla övriga föreningar som får ihop fullt lag (dvs minst 12 aktiva som genomfört en Castorama-serie) har chans på.
     + Så gick det förra året
     + All information om årets Castorama
     / A. Lennart Julin

Daniel Ståhl har haft ett fantastiskt 2019 hittills.

Daniel Ståhl har haft ett fantastiskt 2019 hittills.
Foto: Deca Text & Bild

Daniel Ståhl redo för Finnkampen

AUG
20

När Daniel Ståhl kliver in i diskusringen på Stockholms Stadion på söndag eftermiddag så är det inte bara en svensk trippelseger som är målet utan flera rekord är i fara. Bland annat har han chans att bli främste diskuskastaren genom tiderna räknat på tio-bästa-snittet under en och samma säsong som ligger på just under 70 meter.

Läs mer Läs mer...

Stort fokus under blandade heatet för K35 och K40 på 1500m.

Stort fokus under blandade heatet för K35 och K40 på 1500m.
Foto: Tomas Bengtsson

Rekordstort deltagande i veteran-SM

AUG
20

Aldrig tidigare har så många deltagit i ett veteran-SM i friidrott som under den gångna helgens mästerskap på Källbrinks IP i Huddinge. Närmare 700 personer från 180 föreningar gjorde under tre tävlingsdagar över 2100 starter - och det är drygt 500 fler än någonsin tidigare.
      - Det var ett väldigt lyckat arrangemang i år, av många anledningar, kommenterade veterankommitténs Anna Ek efteråt. Det stora deltagarantalet, stämningen och att arrangemanget var proffsigt. Bland annat hade arrangören Huddinge AIS investerat i lasermätning på kastgrenarna och det var väldigt uppskattat. Man hade också läkare på plats alla dagar och projektet 08fri.Masters erbjöd gratis idrottsmassage hela helgen vilket var en fantastisk service för de tävlande, menade Anna Ek.

Läs mer Läs mer...

SM-pokalen: Hässelby plockar in

AUG
19

Den gångna helgen var Malmö AI och Hässelby några av de klubbar som tog poäng på Lag-USM i Uppsala. Men det var Hässelbys Fredrik Samuelssons sju poäng som vinnare av tiokamps-SM i Falun som verkligen krympte avståndet i totalen i jakten på SM-pokalen.
     I sammandraget skiljer det nu bara 4.5 poäng mellan MAI och Hässelby när tre SM-tävlingar återstår – Friidrotts-SM, JSM-USM mångkamp och terräng-SM i oktober. Kommer avgörandet redan på Friidrotts-SM i Karlstad om knappt två veckor då 792 poäng står på spel?
     OBS! Poängavståndet ovan korrigerades 190821 från 2.5 p till 4.5 sedan ett beräkningsfel uppmärksammats. Noterbart är att inga totalplaceringar påverkades.
     Aktuell ställning SM-pokalen
     /Jonas Hedman

17 (!) VM-svenskar till Finnkampen:
”Kommer bidra till grym stämning”

Näst intill samtliga svenskar som hittills ingår i truppen till VM i Doha finns med i truppen till Finnkampen på Stockholms Stadion i helgen. Vi hitta...

Lag-USM: MAI vann jämnaste finalen

Upsala Friidrottsarena var platsen för årets Lag-USM-final som blev den hittills mest spännande i tävlingens 34-åriga historia och slutade med att Mal...

NJLK: Tredjeplatser i båda kamperna

Nordiska juniorlandskampen i norska Kristiansand slutade med tredjeplatser för både pojk- och flicklaget sedan Finland vunnit med betryggande 27 poäng...

NJLK: Suverän soloseger för Emilia

Söndagens tävlingar i Nordiska juniorlandskampen i Kristiansand resulterade i en suverän seger på 3000 m hinder för Täbys Emilia Lillemo. Hon tog ledn...

Fjärde mångkampstiteln för Fredrik

Andra dagen av mångkamps-SM i Falun bjöd på helt okej väder med 18-talet grader och uppehåll. Tiokampen slutade med en över fyrahundra poäng stor sege...

Nytt SM-guld för Bianca Salming

Mångkamps-SM i Falun resulterade i tredje sjukampsguldet för Turebergs Bianca Salming som utan att hitta flytet vann med 175 poäng på 5.610. Efter bl ...

DL: Svåra väderförhållanden ställde
till det för svenskarna i Birmingham

Under söndagseftermiddagen tävlade svenskkvartetten Michaela Meijer, Angelica Bengtsson, Kalle Berglund och Andreas Kramer tätt inpå varandra i Diamon...

Fabian Delryd tillbaka på banan

Uppsala-spelen fungerar som observationstävling inför Finnkampen i flera grenar vilket gjorde att flera av våra bästa sökt sig till Uppsala Friidrotts...

Malin Marmbrandt 7:a alltime

På hög höjd i spanska Sierra Nevada förbättrade Västerås Malin Marmbrandt på lördagen sitt två år gamla personliga rekord i längd med sex centimeter t...

NJLK: Fyra blågula grensegrar

Höjdpunkten under första dagen av Nordiska juniorlandskampen i norska Kristiansand var Caisa-Marie Lindfors seger i diskus på svenska juniorrekordet 5...

Fler nyheter