Minsk: Åter nya hopp/kastregler

SEP
09

Ett nytt tävlingskoncept i den internationella kalendern innebär numera i stort sett alltid att teknikgrenarna drabbas av att ansvariga ändrar i reglerna för teknikgrenarna. Så är det även den här gången:
     Höjd/stav: Max 8 hopp (alltså inkl godkända!) per deltagare.
     En ändring som är omöjlig att begripa. De sämre deltagarna gör ytterst sällan mer än åtta hopp och snittet i en elittävling för specialister ligger dessutom under åtta. Det innebär att regelns effekt i praktiken blir att det är de riktigt höga hoppen av de allra bästa som riskerar att kapas bort!
     I en lagtävling är regeln faktiskt direkt osportslig eftersom laglojala aktiva som vill säkra poäng genom att hoppa och klara riskerar att straffas på slutet med att inte få hoppa vidare fast de kanske inte gjort en enda rivning.
     Mondos 6.05 hade aldrig hänt!
     Därmed straffar man också publiken som kan bli lurad på ett avgörande där den som hoppas högst vinner. För hade en sådan regel tillämpats på EM i fjol hade Mondo aldrig fått hoppa på 6.05! Vem kan tycka att en sådan regel gör tävlingen mer attraktiv?
     En vinnare nu kommer dock att få hoppa vidare enl normala regler (= till dess man haft tre ogiltiga försök i följd). Men det hade inte hjälpt Mondo på EM som ju inte vann tävlingen förrän med 6.05-hoppet.
     Längd/tresteg/kast: Bara 6 bästa efter omgång 3 får hoppa/kasta i omgång 4, bara 5 bästa i omgång 5 och bara 4 bästa i omgång 6.
     Totalt sparar man på detta sätt in ”hela” 9 försök, dvs ca 10 minuter per gren.
     Återigen har man inte tänkt på effekterna för de bästa aktiva som får kortare återhämtning mellan försöken, vilket i sin tur ökar sannolikheten att de avstår försök. Så totaleffekten blir mindre av högklassig friidrott för publiken. Hur ökar det attraktiviteten?
     / A. Lennart Julin