Kalle Berglund stod för en superavslutning på 1500m.

Kalle Berglund stod för en superavslutning på 1500m.
Foto: Deca Text & Bild

Berglund historisk - till VM-final!

OKT
04

Kalle Berglund är i VM-final på 1500m! Efter en makalös avslutning i semifinalen avancerade han förbi världslöpare som Filip Ingebrigtsen och knep femte och sista finalplatsen på placering, på tiden 3:36.72.
     - Det var ett ganska stökigt lopp hela vägen, så jag ville lägga mig lite längre bak och spara så mycket krafter som möjligt till sista 120 meterna, säger en strålande glad Kalle Berglund till SVT efter loppet.
     
     "Att ta mig till VM-final var det stora målet"
     Och vilken avslutning han gjorde. Sista 400m gick på 52.9, och sista 200m på 25.7. Det gjorde att han kunde avancera från att ligga bland de sista löparna i klungan, till att med bara några meter kvar kliva upp på den där så viktiga femteplatsen.
     Det innebär att han är förste svensk att gå till VM-final i medeldistanslöpning på herrsidan genom tiderna. Inte sedan 1960 (Dan Waern, OS-fyra på 1500m) har en svensk varit i en global mästerskapsfinal på herrsidan.
     - Att ta mig till VM-final var det stora målet det här året. Jag är i riktigt bra form, säger Kalle.
     VM-trean 2017, Filip Ingebrigtsen, slutade på en sjundeplats i heatet och är därmed utslagen. Däremot gick brorsan Jakob till final, efter avancemang från andra heatet.
     Finalen avgörs på söndag 18:40 svensk tid.
     Resultat
     /Gustav Orbring