MAI:s svenska juniorrekordkvartett. Fr v Filippa Sivnert, Nikki Anderberg, Freja Andersdotter och Wilma Rosenquist.

MAI:s svenska juniorrekordkvartett. Fr v Filippa Sivnert, Nikki Anderberg, Freja Andersdotter och Wilma Rosenquist.
Foto: Deca Text & Bild

SM-pokalen:
Malmö AI knappar in på Hässelby

SEP
19

När stafett-SM genomfördes i Göteborg förra helgen samlade Malmö AI ihop mest poäng med 52 före Örgryte 45, Göteborgs KIK 33 samt Ullevi och Mölndal 32. Det innebar att MAI gick hela +32 på nian Hässelby och plockade in ordentligt i kampen om totalsegern i SM-pokalen.
     MAI tog hela tolv medaljer – 6 guld och 6 silver – vilket kan jämföras med Stockholms Stadion i fjol då facit var tio medaljer (47 poäng) då de också var bästa klubb. De halvdussinet segrarna kom nu på K 100 m, P19 1000 m stafett, P15 4x80 m, F19 4x100 m, F17 4x100 m och F17 1000 m stafett. MAI:s alla topp-6-placeringar.
     
     Dubbla svenska juniorrekord
     Trots att det regnade till och från under helgen så blev det två svenska juniorrekord på 4x100 m. MAI-kvartetten Filippa Sivnert, Nikki Anderberg, Freja Andersdotter och Wilma Rosenquist noterade 45.83 i F19-finalen vilket innebar en sänkning av det egna två år gamla rekordet med hela 77 hundradelar.
     Minuterna efter sänkte Ullevi P19-rekordet med exakt lika mycket till 41.30 – Rafael Tejada De León, Erik Johansson, Oliwer Danielsson och Lucas Bolin.
     
     IF Göta ökade mest
     Bland de klubbar som gick mest plus jämfört med fjolårets stafett-SM märks IF Göta Karlstad (+17), Sävedalen (+16), IFK Göteborg (+15), Göteborgs KIK (+13), Lerum (+9) och Bromma (+7).
     I toppen av SM-pokalen ledde Hässelby med 87 poäng före stafett-SM vilket nu är nere i 54. Återstår av SM-tävlingar gör SM-JSM22 10 km väg i Anderstorp 10 oktober och som det ser ut i nuläget också terräng-SM i Vällingby 24-25 oktober.
     • Poängtablån stafett-SM i Göteborg
     • Aktuell ställning SM-pokalen
     /Jonas Hedman

Armand Duplantis kröner ett historiskt 2020 med att slå Bubkas utomhusrekord.

Armand Duplantis kröner ett historiskt 2020 med att slå Bubkas utomhusrekord.
Foto: Deca Text & Bild

En av friidrottens största genom
tiderna nedpetad – av en svensk

SEP
18

Sergej Bubka, född i Sovjetunionens Ukraina 1963, är en friidrottare som gett eko i idrottshistorien. Med sex raka-VM guld, ett OS-guld och inte mindre än 35 (!) världsrekord tog han stavhoppet till en helt ny nivå på 80- och 90-talet.
     
     Tog grenen till en ny nivå under ett helt decennium
     Rekordskörden inleddes redan 1984 när han klarade 5.85 den 26 maj i Bratislava utomhus, och 5.81 den 15 januari inomhus i Vilnius. Och när Bubka väl spräckt rekordgränsen tycktes det inte finnas några begränsningar för vad ukrainaren kunde åstadkomma. Utomhus blev rekordet 5.88, 5.90, 5.94 (detta rekordhopp stod sig faktiskt som tävlingsrekord i Rom fram till i går, då en viss svensk krossade rekordet), 6.00, 6.01, 6.03, 6.05 – och sen höjde han rekordet centimeter för centimeter fram till det sista och till igår bestående rekordet utomhus – 6.14 den 31 juli i italienska Sestriere 1994 (året innan hade han också hoppat 6.15 inomhus).
     
     Rev redan på 5.85
     Många har frågat sig om vi någonsin kommer få se en högre nivå i stavhopp än den Bubka visade under ett helt decennium (första sexmetershoppet kom ju redan 1985, nio år tidigare).
     Ett jakande svar på den frågan har vår egen Armand Duplantis gett oss. Några tiotals mil söder om Sestriere, på Olympiastadion i Rom, stämde äntligen allt för ”Mondo” i går kväll.
     Efter ett misslyckat förstaförsök redan på 5.85 (kanske var det Bubkas första rekord från 1984 som låg och spökade?) - Mondo hoppade på fel sida av ribban – så var vägen mot ”rekordet” rak. Svensken tog i andra och gick vidare i Diamond League-galan helt ensam. Ben Broeders hade redan rivit ut sig på 5.85. Mondo stod över 5.90 och 5.95, klarade 6.00 i första försöket och sedan sattes ribban upp på 6.15.
     
     Äntligen stämde allt för Duplantis
     Vi som följt Mondo den här sommaren vet att förhållandena inte varit de bästa när ribban legat på höjden de två tidigare gångerna. I Lausanne fanns det inga lampor, i Berlin ställde vinden till det. Men inte i går.
     Och efter ett ”testförsök” och riven ribba i första kom så det historiska hoppet. Utan darr, med marginal. Mondo glädjeskuttade sedan iväg från mattan in i famnen på sina konkurrenter, och Olympiastadion, Rom – och världen var Mondos.
     
     Hur långt kan han nå 2021?
     Och för att avsluta med en liten framåtblick – 6.15-hoppet kommer under en högst knepig säsong med långt ifrån optimala förutsättningar för Mondo. Tänk vad han kan göra ett potentiellt OS-år 2021 om vi får en mer normal värld. Vi kan bara drömma..
     Ett förtydligande för dem som undrar: Det blev inget världsrekord officiellt i går för Armand Duplantis. Det satte han redan i vintras med 6.18 inomhus. I stavhopp finns bara ett officiellt rekord – och det spelar ingen roll om det sätts inne eller ute.
     /Gustav Orbring

Armand Duplantis slog Bubkas toppnotering genom tiderna.

Armand Duplantis slog Bubkas toppnotering genom tiderna.
Foto: Deca Text & Bild

Mondo historisk - har nu hoppat
högst genom tiderna ute och inne

SEP
17

Armand Duplantis slog i kväll Sergej Bubkas 26 år gamla toppnotering utomhus på 6.14 när han fixade 6.15 i andra försöket under Diamond League-tävlingen i Rom.
     Detta kommer alltså ungefär ett halvår efter svenskens två höjningar av världsrekordet, inomhus - först 6.17 och sen 6.18.
     - Jag ville verkligen ta över rekordet från Bubka. Det är svårt att förklara, egentligen. Men jag visste att jag hade det i mig, jag behövde bara få alla bitarna på plats, och i dag fick jag det, säger Duplantis, som tog höjden med god marginal till ribban.
     /Gustav Orbring

Utvärdera Kraftmätningen 2020

IF Götas flicklag tog hem bronset 
<br/>i årets final av Kraftmätningen.
<br/>Foto: Anna Jonhed
SEP
17

Efter över 30 kvaltävlingar och totalt 9 finaler på olika orter är nu lagtävlingen Kraftmätningen 2020 avgjord. Årets seger i mixklassen gick till Turebergs FK som därmed tog sin första vinst i tävlingen. Föreningen segrade även i flickklassen medan det i pojkklassen var Täby IS som var poängstarkast. På grund av rådande omständigheter behövde tävlingens upplägg för både kval och final justeras. För er föreningar som deltog i Kraftmätningen är det viktigt att vi får in era reflektioner om årets upplägg. Hur kan vi få fler föreningar att vilja och kunna vara med Kraftmätningen?
     Vi behöver era svar senast 12 oktober.
     Direkt till enkäten
     /Frida Hogstrand

Klartecken för ännu en SM-tävling

SEP
16

Hälle IF och Villstads GIF har fått uppdraget att arrangera SM på 10km landsväg (SM-milen) lördagen den 10 oktober. Motorbanan Scandinavian Raceway i Anderstorp blir därmed SM-arena för landsvägslöpning för andra gången i år.
     - Vi gläder oss åt att vi med detta upplägg möjliggör SM-tävlingar på landsväg för juniorer (M/K 22), seniorer och veteraner (M/K35–65) under detta märkliga friidrottsår, säger tävlingsansvarig Daniel Bergin.
     Planen är att använda många av dygnets ljusa timmar, med start i fem eller sex separata heat. I varje heat tillåts maximalt 45 löpare och i utgångsläget räknar vi med tre heat med manliga löpare och två heat med kvinnor. Vid stort intresse kan ett sjätte heat läggas till.
     Inbjudan kommer att publiceras på smfriidrott.com så snart den är klar.
     /Gustav Orbring

Khaddi tog överlägsen seger i Zagreb på tisdagskvällen.

Khaddi tog överlägsen seger i Zagreb på tisdagskvällen.
Foto: Deca Text & Bild

Khaddi Sagnia krossade perset i
Zagreb - närmar sig sju meter

SEP
16

Det var en svensktät Continental Tour-gala i kroatiska Zagreb i går kväll. Inte mindre än nio blågula kom till start.
     Den som stack ut mest: Khaddi Sagnia. Längdhopperskan tangerade först sitt personliga rekord på 6.83 - och tog en betryggande ledning i tävlingen. Och i sista omgången, när segern redan var klar, ökade hon med ytterligare nio centimeter till 6.92. Och detta med några centimeter till godo på plankan och i en svag medvind (+0.2). Det finns alltså mer att hämta, och sju meter är verkligen inte långt borta nu.
     6.92-hoppet tar henne upp som trea i världen i år.
     
     Ny seger för Ståhl
     Efter en snöplig andraplats senast var Daniel Ståhl tillbaka i vinnarposition. 68.87 mätte hans längsta kast, och var halvmetern före Andrius Gudzius. Simon Pettersson slutade trea på 66.30.
     Erika Kinsey stod för fin hoppning fram till 1.90. Hon var felfri över höjden. Men något nytt årsbästa blev det inte - på 1.93 tog det stopp. Det blev dock en delad andraplats för Kinsey, bakom världsettan Julia Levtjenko.
     
     Nästpers på Johan Rogestedt
     Glädjande formbesked för Johan Rogestedt på 1500m blev det också på tisdagskvällen. Johan är tillbaka på allvar efter problem med skador, och stod för sin näst bästa tid i karriären - 3:37.56. Det är mindre än sekunden ifrån hans pers från 2016.
     
     Nytt svenskt årsbästa av Hanna
     På 800 meter hade vi dubbelt svenskt på damsidan. Hanna Hermansson sänkte Lovisa Lindhs svenska årsbästa när hon sprang på 2:02.66. Det räckte till en andraplats. Meraf Bahta slutade fyra på 2:04.48 - bara sju hundradelar från tre år gamla perset.
     På herrsidan blev det ingen ny notering under 1:45 för Andreas Kramer. Svensken spände bågen, och hade ledningen med ungefär 200 meter kvar. Då såg det ut att kunna bli en tid i trakterna av nysatta svenska rekordet 1:44.47. Men Andreas kroknade på slutet och fick nöja sig med 1:45.39.
     Resultaten från Zagreb
     /Gustav Orbring

Emma Ljungberg närmar sig 60-metersgränsen och Vanessa Kamga.

Emma Ljungberg närmar sig 60-metersgränsen och Vanessa Kamga.
Foto: Deca Text & Bild

Ljungberg femma genom tiderna

SEP
15

Trots att vi är en bit i september tävlas det på rätt friskt runtom i Sverige och utomlands. Och utöver stafett-SM och Continental Tour fick vi se fina resultat i en kasttävling i Växjö.
     Spårvägens Emma Ljungberg var över sitt gamla pers på 56.40 inte mindre än tre (!) gånger. Först spräckte hon 57-metersgränsen, 57.64, och sedan tog hon sig över 58 meter också. 58.19 gör att hon går upp som femma genom tiderna i Sverige.
     Frida Åkerström visade att perset 17.36 för två veckor sedan i kula inte var någon tillfällighet, och nästpersade med 17.27. Fanny Roos gjorde också säsongens näst bästa resultat med 18.69.
     Resultaten
     /Gustav Orbring

Virtuella lopp – Webbinarium
med Svensk Friidrott & RaceOne

SEP
15

Som alla känner till blev år 2020 inte riktigt vad vi hade tänkt oss, där i stort sett alla fysiska lopp blev inställda. Tillsammans har vi försökt hitta lösningar för att kunna arrangera tävlingar på ett säkert sätt.
     I mars inledde Svensk Friidrott ett samarbete med RaceOne för att kunna erbjuda föreningar inom SFIF möjligheten att arrangera virtuella lopp. Många arrangörer valde att ställa om istället för att ställa in och tills idag har fler än 300 lopp genomförts med över 30000 deltagare från hela världen.
     Virtuella lopp är här för att stanna, men hur ser framtiden ut? Och hur ska arrangören tänka för att locka deltagare att fortsätta springa?
     
     Svensk Friidrott tillsammans med RaceOne bjuder in till webbinarium där vi pratar om första halvåret, hur Coronamilen lyckades locka 8000 deltagare och hur framtiden för virtuella lopp eventuellt ser ut.
     Varmt välkomna med anmälan!
     Länk till inbjudan
     Länk till anmälan
     

Jesper Hellström gjorde karriärens hittills bästa hoppserie i Berlin.

Jesper Hellström gjorde karriärens hittills bästa hoppserie i Berlin.
Foto: Deca Text & Bild

Jesper matchade världsmotstånd i
Berlin: "Aldrig känts så bra innan"

SEP
14

Under söndagens Continental Tour gjorde Hässelbys Jesper Hellström karriärens tävling hittills, lite i skymundan av Daniel Ståhl och Armand Duplantis.
     Jesper gjorde fyra hopp över 16.5 meter, det längsta 16.65 – sex cm från perset 2019 i Finnkampen. 16.65 var dessutom i minus 0.7 m/s.
     - Det har aldrig känts så bra i en hel hoppserie! Jag fick ut två hopp som stod ut i känsla, det var hopp två (16.65-hoppet) och hoppet som var 16.60. Allt var på plats kändes det som, bara hoppovana i att hoppa långt och bra som gjorde att det inte blev PB. Fyra hopp över 16.50 och ingen av dem var en särskild träff egentligen, säger Jesper efteråt.
     
     Slog välmeriterade konkurrenter: "Verkligen hit jag vill"
     Och aldrig tidigare har Jesper hävdat sig mot motstånd på den här nivån. Resultatet räckte till en fin tredjeplats; endast dubble OS-guldmedaljören Christian Taylor och EM-guldmedaljören från 2016 Max Heß lyckades rå på Jesper, med hopp längre än 17 meter (Taylor vinnare på nya världsårsbästat 17.57).
     Jesper slog VM-bronsmedaljören från 2009 Alexis Copello – och 17-metershopparen Karol Hoffmann (EM-silvermedaljör 2016).
     Ett stort kliv framåt för Jesper, som trots opererad fot i vintras hoppar på samma nivå som förra säsongen.
     - Det var så innerligt roligt! Kände verkligen att det är hit jag vill, den här nivån jag vill arbeta i, säger Jesper och sammanfattar hoppningen tekniskt:
     - Tekniken i går var bra men inte perfekt. Jag har en hoppovana på grund av operationen i mars. Det var först i juni/juli jag kunde börja få lite hoppträning. Så jag är starkare och snabbare men att få ut det blir svårare. Jag sumpar verkligen landningen i mitt 16.60-hopp - jag drar i vänsterfoten. Aldrig haft sådan fart i sista steget, det var ovant, förklarar han.
     Reportage: Möt trestegsraketen Jesper Hellström (2019)
     
     Ny seger för Duplantis – Ståhl tvåa
     Armand Duplantis vann på nytt mot världsmotstånd i stavtävlingen. Både Piotr Lisek, Thiago Braz och Sam Kendricks besegrades av svensken som klarade 5.91 som bäst.
     Mondo försökte även på nytt att slå Sergej Bubkas toppnotering utomhus genom tiderna men 6.15 blev för högt i går.
     En något tröttkörd Daniel Ståhl slutade tvåa bakom Andrius Gudzius efter 65.89 som längst i diskus. Simon slutade fyra, bara decimetern bakom landsmannen.
     Resultaten
     /Gustav Orbring

Upplev Stafett-SM igen

SEP
14

Nu finns båda sändningarna från stafett-SM tillgängliga att titta på i efterhand. Om du är lite extra intresserad av en specifik klass kan du använda indexeringen i spelaren.
     
     Lördag
     
     
     Söndag
     
     /Hillevi Thor

Förbundsårsmötet ajournerat till senare datum

SEP
12

Svensk Friidrotts Förbundsårsmöte, planerat till att öppnas idag kl 13.00, fick ajourneras då den tekniska plattformen för videomötet släcktes ner tidigt i mötet och det därefter fanns återkommande problem med ljud och bild. För att det ska vara ett tryggt möte där besluten har förtroende har Förbundsstyrelsen beslutat att ajournera mötet till ett senare datum.
     Vi beklagar det som inträffat och återkommer med kompletterande information.
     /Hillevi Thor

Förtydligande:
Skoregler för veteraner

SEP
10

Den 28 juli utfärdade World Athletics nya regler för skor som ska användas för arenafriidrott. De nya reglerna innebar att sultjockleken begränsas till högst 25 mm för tresteg och löpningar från 800m och uppåt samt till högst 20 mm för alla övriga grenar.
     
     Veterankommitténs beslut för klasser M/K35 och äldre
     Dessa regler fick automatiskt omedelbar giltighet även inom Svensk Friidrott vilket meddelades i början av augusti.
     Svensk Friidrotts Veterankommitté har dock nu beslutat att vid arenatävlingar specifikt för veteraner (M/K35 och äldre) även tillåta skor med upp till 40 mm tjocka sulor under förutsättning att dessa skor INTE innehåller några kolfiberskenor, nylonplattor eller motsvarande.
     Observera följande:
     + Sultjockleken som anges är inklusive eventuell extra inläggssula. Det vill säga om man har ett inlägg som är 2 mm tjockt får själva skosulan inte vara tjockare än 38 mm.
     + Dispensen syftar alltså på traditionella ”träningsskor” och inte den moderna typ av skor avsedda för landsvägslöpning som funnits på marknaden under det senaste dryga året. Den nya skotypen har nämligen kolfiberskenor eller nylonplattor inbyggda i de upp till 40 mm tjocka sulorna.
     + Dispensen omfattar förutom rena veterantävlingar endast specifika veterangrenar som ingår i andra tävlingar. Veteran som på en tävling ställer upp i en åldersmässigt öppen tävlingsklass (M eller K) måste därför även fortsättningsvis följa seniorreglerna.
     + Dispensen gäller tillsvidare under 2020 men kan komma att omprövas utifrån eventuella anvisningar från de internationella veteranfriidrottsförbunden WMA och EMA.
     Läs mer om de nya skoreglerna här
     /Daniel Bergin

Nu öppnar ParaMe:
Den nya portalen för paraidrott

SEP
10


     
     Den 8 september lanserades ParaMe, en tjänst från Parasport Sverige. På hemsidan kan du som parafriidrottare hitta vilka föreningar med paraverksamhet som finns i landet och till vilken målgrupp de vänder sig. Som förening är hemsidan också ett skyltfönster för att rekrytera nya utövare till träningsgrupperna. På hemsidan kan du som föreningarna lägga in information om er verksamhet för parafriidrottare och utövare kan sen söka upp föreningar i sitt närområde och få upp er som aktuell förening. Parasport Sverige kommer använda ParaMe som portal dit nya utövare slussas för att hitta en eller flera idrotter att testa eller satsa på.
     
     Registrera er förenings paraverksamhet idag
     Vill ni nå ut med er förenings paraverksamhet är det hög tid att registrera sig. Idag ligger det totalt 11 föreningar anslutna till Svensk Friidrott i portalen men vi vet att det finns betydligt många fler som bedriver paraverksamhet. Det är helt kostnadsfritt att registrera sig på ParaMe och här hittar du instruktioner till hur du anmäler din förening.
     Besök ParaMe
     /Daniel Cortobius

Uppdateringar om svenska och internationella mästerskap

Förändringar sker fortsättningsvis i det svenska och internationella mästerskapsprogrammet. Här följer de senaste uppdateringarna. Terräng-EM stäl...

Premiär för Run all around:
Tio pilotföreningar sökes

Run all around är ett koncept framtaget av Svensk Friidrott för att främja rörelse genom varierad träning i sitt närområde. Svensk Friidrott vill ...

Svenskt rekord av Andreas Kramer:
1:44.47 och sexa i världen!

Det var en riktig svenskkväll i Tjeckiska Ostrava och höjdpunkten var när Sävedalens Andreas Kramer för första gången gick under 1:45.00 på 800m och s...

Nästan 3000 soffbiljetter såldes till
Finnkampen - tack för allt ert stöd!

Årets Finnkampen blev inte som andra år. Ingen svensk publik tilläts på arenan i Tammerfors, våra landslagshjältar fick inte det stöd på plats de norm...

Kraftmätningen: Första segern
för Turebergs FK

Under lördagen var det dags att utse Sveriges bästa lag för 15-åringar när Kraftmätningen avgjordes. Finalen genomfördes synkront på nio olika finalor...

Kraftmätningen: Nytt
rekord av Täbys killar

I Kraftmätningen ska också bästa enskilda flick-och pojklag utses. På killsidan imponerade Täby IS killar och tog en övertygande seger på 15 316 poäng...

Dubbelseger efter rysare på herrsidan

Det blev en dam- och herrkamp med två helt olika ansikten. De svenska damerna vann en förkrossande seger med 221-186. Men på herrsidan hade Finland fa...

Efterlängtad höjd för Sofie Skoog
- Finnkampsrekord för Angelica

Det svenska damlaget ryckte ifrån mot en överlägsen seger på söndagen. Mycket tack vare hur det såg ut i hoppgrenarna; segrar både i stav, längd och h...

Svenskt juniorrekord & trippelseger
- fantastisk löpning av Emil Millán

I dag visade Emil Millán de la Oliva återigen vilken stor potential han besitter. 19-åringen från Eskilstuna FI drog med sig Micke Ekwall och Jonas Le...

Fler nyheter