Skärpta allmänna råd i flera regioner
– tänk till och var försiktiga!

OKT
29

Texten uppdaterad 30/10
     Just nu råder skärpta allmänna råd i flera av Sveriges regioner och dessa berör idrotten och friidrotten under den närmaste tiden. Det är därför viktigt att alla håller sig uppdaterade om vad som gäller där du bor.
     
     Region för region
     Uppland, tom 17/11: Läs mer om råden i Region Uppsala
     Skåne, tom 17/11: Läs mer om råden i Region Skåne
     Stockholm, tom 19/11: Läs mer om råden i Region Stockholm
     Västra Götaland, tom 19/11: Läs mer om råden i Västra Götalandsregionen
     Östergötland, tom 19/11: Läs mer om råden i Östergötland
     Sammanställning över samtliga regioner i Sverige.
     
     Agera med försiktighet
     De skärpta allmänna råden är beslutade i syfte att begränsa den smittspridning som nu återigen tagit fart. Det är ett gemensamt ansvar för alla i Sverige att agera på ett sätt som inte äventyrar människors liv och sjukvårdssystemets kapacitet. Råden är utformade för att begränsa nära kontakt mellan människor, och det är det som nu ska undvikas. Därför berörs även idrotten av detta, både utifrån ett deltagar- och publikperspektiv.
     Det är därför viktigt att alla inom friidrotten ser till de råd som kommuniceras av Folkhälsomyndigheten och regionerna och agerar med försiktighet.
     - Vi har största respekt för att de skärpta allmänna råden påverkar föreningarnas träningsverksamhet i berörda regioner. Jag är medveten om att det också finns utrymme för tolkningar och att det finns många frågor. Vi kommer därför att fortsätta arbeta med frågan i ambitionen att återkomma med uppdatering och förtydliganden i början av nästa vecka. Vi vädjar till våra föreningar att följa våra inledande rekommendationer, tänka på vad det övergripande syftet är och agera med den klokskap som vi är vana vid inom friidrotten, säger Stefan Olsson, generalsekreterare Svensk Friidrott.
     
     Initiala rekommendationer
     Innan ytterligare förtydligande är på plats är det viktigt att friidrotten i berörda regioner tänker på följande:
     * Ta reda på vad som gäller i respektive region och kommun. Stäm gärna av med lokala smittskyddet för råd och stöd.
     * För aktiva födda 2004 och äldre
     Träning i grupp, matcher och tävlingar bör inte genomföras alls.
     Träna enskilt, gärna hemmavid och utomhus.
     I riktlinjerna finns ett undantag för aktiva med idrotten som sitt huvudsakliga yrke. Se nedan för kompletterande information.
     *För aktiva födda 2005 och senare
     Fysiskt kontakt vid träning skall undvikas.
     Träning inomhus skall undvikas.
     Utomhusträning rekommenderas.
     * Res inte kollektivt.
     * Håll möten digitalt.
     
     Om yrkesutövning/elitidrottande
     Hur detta tydligare ska definieras just inom friidrotten ingår i det arbete som pågår, men till dess förtydliganden är på plats har friidrotten valt att detta gäller för "elitfriidrottare". Svensk Friidrotts definition av en elitfriidrottare är idag i enlighet med kriterierna för ansökan till Riksidrottsuniversitet (RIU) och Elitvänligt lärosäte (EVL) - se de av förbundet framtagna resultatutvecklingsnivåerna. Som elitfriidrottare räknas också de friidrottare som deltagit i landslag under de senaste två åren. Denna definition är alltså preliminär och kommer att förtydligas i nästa vecka. Vid frågor om detta, kontakta Dejan Mirkovic, dejan.mirkovic@friidrott.se
     
     Avstämningar sker med berörda distrikt. Vi återkommer så snart vi har mer detaljerad information.
     /Hillevi Thor
     

Ansökt till RIG?
Dubbelkolla din ansökan!

OKT
29

Alla som ansökt till ett RIG i friidrott uppmanas att dubbelkolla sin ansökan – framförallt om du inte fått någon ansökningsbekräftelse. För att göra detta ska du logga in på ansökningsportalen https://www.friidrottsgymnasieansokan.se och där säkerställa att din ansökan ligger inne. Om din ansökan inte gör det så ber vi dig att ta kontakt med Sofia Kuylser, sofia.kuylser@friidrott.se, 0766984746 så snart som möjligt.
     /Hillevi Thor

Ett 30-tal löpare samlades för Run All Around i Örebro i helgen.

Ett 30-tal löpare samlades för Run All Around i Örebro i helgen.
Foto: Jenny Sundqvist

Premiär för Run all around i Örebro

OKT
29

Den gångna veckan besökte Svensk Friidrott Örebro AIK när de hade sitt premiärpass med konceptet Run all around. Örebro AIK har tagit till sig ambassadörskapet av Run all around på ett ypperligt sätt. Vi möttes av 5 laddade ledare med nytryckta reflexvästar som tydligt visade konceptets logga samt en beachflagga med detsamma. Det kändes professionellt och mycket välkomnande.
     Inledningsvis var det lite nervöst då det var oklart hur många som skulle dyka upp. Men allt eftersom det närmade sig starttid trillade det in fler deltagare, nya som gamla. Och vilken start det blev av Run all around när ca 30 personer deltog på det första passet.
     Innan start blev det en snabb presentation av ledarna och en tydlig genomgång av vad som komma skulle. Passet var upplagt på ett sätt som gjorde att alla kunde deltaga oavsett nivå och tidigare erfarenhet. Precis det som konceptet står för. Det var ett jobbigt (så jobbigt man själv ville göra det), roligt och utmanande pass. Men framför allt var det väldigt mycket glädje och skratt under en timme. På ett sånt där sätt så man känner att man vill komma tillbaka och vara med igen. Bra jobbat Örebro AIK och fortsatt lycka till med träningen och ambassadörskapet.
     Läs mer om Run all around här
     /Jenny Sundqvist & Daniel Cortobius

Hässelbys mottagare av SM-pokalen på Grimstafältet i samband med terräng-SM var årets komet i kula, Axelina Johansson, och diskussuveränen Simon Pettersson.

Hässelbys mottagare av SM-pokalen på Grimstafältet i samband med terräng-SM var årets komet i kula, Axelina Johansson, och diskussuveränen Simon Pettersson.
Foto: Deca Text & Bild

SM-pokalen:
Hässelby bästa klubb på rekordpoäng

OKT
28

I fjol skilde bara sju poäng mellan de tre främsta föreningarna i kampen om SM-pokalen då Malmö AI försvarade segern. I år saknades all dramatik sedan Hässelby SK kopplat greppet under inomhussäsongen och sedan utökat ledningen mer eller mindre kontinuerligt under tre hektiska SM-månader fram till i söndags.
     Avslutning – terräng-SM i Vällingby bara fyra kilometer från kansliet på Hässelby IP – arrangerade de själva vilket resulterade i nio medaljer varav tre guld och ett perfekt avslut på ett lysande år.
     – Vi har flera målsättningar i Hässelby och SM-pokalen är den viktigaste eftersom den inkluderar alla åldersklasser från ungdomar till seniorer. Årets mål var att nå fyrahundra poäng men att det skulle bli över 500 kunde vi aldrig drömma om, säger Bengt Olsson som blev medlem i Hässelby SK 1964 och är dess ordförande sedan 1986.
     – Det är många aktiva som gjort mycket bra. Men om jag ska nämna några så är det Linnéa Sennströms överraskande silver i halvmaraton i Anderstorp, Axel Djurbergs sjätteplats på 4 km i terräng-SM och Klara Rådbos första senior-SM-medalj i mångkamp i vintras. De är alla exempel på aktiva som lyft sig. Mångkamparen Simon Thor är den som tagit flest SM-pokalenpoäng, säger Bengt.
     – Att det gått så exceptionellt bra i år tror jag bl a beror på att det tyvärr inte varit några internationella mästerskap. Det har gjort att flera våra bästa aktiva satsat extra på SM och varit utvilade och laddade. Så har inte alltid varit fallet tidigare då ett EM eller VM varit huvudfokus.
     
     Rekordstor segermarginal
     Med 517 poäng vann Hässelby med hela 119 före MAI och ytterligare 102 före Spårvägen på den högsta poäng som uppnåtts sedan nuvarande poängräkning med viktning för juniorer och ungdomar infördes 2018. Tidigare toppnoteringen var MAI:s 406 p från 2018.
     Totalt tog Hässelby 101 medaljer för seniorer, juniorer och ungdomar ute och inne – 32 guld, 37 silver och 32 brons fördelade på elva av de tolv åldersklasserna. Det var bara i F15 de blev poänglösa och faktiskt inte heller hade någon topp-6-placering. Hässelbys 196 poänggivande topp-6-placeringar
     – Lagtävlingar är viktiga i Hässelby och där är lag-SM, stafett-SM och terräng-SM prioriterade. Vi satsar också på att få med många aktiva till SM-tävlingar och sätter för varje upp mål att ta ett visst antal poäng i varje klass, säger Bengt.
     
     Toppnivå från ungdom till senior
     Bland de 101 medaljerna märks världsstjärnor som Angelica Bengtsson (stav) och Simon Pettersson (diskus) och dubbla SM-vinnarna Fredrik Samuelsson (mångkamp) och Jesper Hellström (tresteg).
     I JSM trefaldiga segrarinnan på långdistans, Linnéa Sennström, och dubbelvinnaren i mångkamp, Carl af Forselles. På ungdomssidan dubbelvinnaren Clara Fallenius (mångkamp) och trefaldiga medaljören på långdistans, Linus Jansson. Listan kan göras betydligt längre. Här är alla 32 guldmedaljerna.
     
     Inte bästa insatsen
     Den årliga listan över de bästa SM-föreningarna har räknats fram i över 20 år och gav fram till 2017 lika mycket poäng för seniorer som juniorer och ungdomar. Det innebar att poängen blev högre och även rekordet med gamla räknesättet har Hässelby med 822 p från 2013.
     Det går givetvis inte att jämföra med årets 517 p men en sak är i alla fall klar – de har tagits fler medaljer under ett och samma år. 2015 tog MAI 104 och 2013 nådde Hässelby hela 121.
     
     Spårvägen passerade Örgryte
     I SM-pokalen 2020 följde bakom Hässelbys 517 p MAI (398) följd av Spårvägen (296) som med 42 p i terräng-SM passerade Örgryte (273). Det var tätt om placeringarna 3-6 där det bara skilde 48 poäng – Ullevi femma på 253 och Tureberg sexa på 248. Sjua slutade Hälle som tack vare 61 poäng i terräng-SM avancerade från 13:e till 7:e plats och alltså tog en tredjedel av årets alla poäng i terrängmästerskapen.
     Antalet föreningar som tog poäng i alla tolv klasserna var fyra – MAI, Örgryte, Upsala och Mölndal. Det kan jämföras med sju i fjol – MAI, Hässelby, Upsala, Hammarby, Växjö, Huddinge och Västerås.
     
     Ökade mest: Hässelby, Hälle och IFK Göteborg
     Bland de föreningar som gick mest plus jämfört med 2019 märks Hässelby +136 p (23%), Hälle +85 (46%), IFK Göteborg +45, Tureberg +38, Mölndal +32, Bromma +28, IS Göta +27, Lidköpings IS +27 (47%), MAI +24, Göteborgs KIK +23, Tjalve IF Norrköping +23 och Tyresö +21.
     • Hässelby även bästa seniorklubb – alla 70 som tog poäng
     • Hässelby i topp också på juniorsidan – alla 84 klubbarna
     • Slutställning SM-pokalen 2020
     /Jonas Hedman

Fyra guld och ett silver samlade denna Hälle-trio ihop på Grimstafältet. Fr v Samrawit Mengsteab, Meraf Bahta och Lisa Risby som bl a lade beslag på båda lagtitlarna.

Fyra guld och ett silver samlade denna Hälle-trio ihop på Grimstafältet. Fr v Samrawit Mengsteab, Meraf Bahta och Lisa Risby som bl a lade beslag på båda lagtitlarna.
Foto: Deca Text & Bild

Hälle IF suveräna i terräng-SM

OKT
28

På fjolårets terrängmästerskap i Umeå var Spårvägen bästa förening med 51 poäng före Hälle IF, 30. Men i Vällingby den gångna helgen var västkustföreningen med det rödvitrandiga linnet tillbaka i topp då de mer än fördubblade poängen till 61. Bakom följde arrangerande Hässelby, 54, Spårvägen, 42, och Sävedalen, 27.
     Hälle hade en lysande utdelning med guld individuellt i tre av fyra seniorlopp och båda lagtävlingarna på damsidan. Totalt sprang de hem inte mindre än 7 guld, 2 silver och 2 brons fördelade på senior-, junior- och ungdomsklasserna plus ytterligare fyra poänggivande topp-6-placeringar.
     
     Sju medaljer på seniorsidan
     Meraf Bahta dominerade stort genom att ta dubbla individuella guld för fjärde gången och på herrsidan försvarade Samuel Tsegay titeln på långa banan.
     Till de sju seniormedaljerna ska också läggas M22-guld på 8 km av Samuel Fitsumbrhan som spurtade mål med helgens bredaste leende. Guld tog även Sharmarke Ahmed i P19 som under året varit fyra, trea och tvåa i JSM och nu avslutade på bästa sätt.
     Hälles 15 poängplaceringar
     
     66 terräng-SM-medaljer
     Hälle har verkligen tagit för sig i terräng-SM det senast kvartsseklet. Åren 1997-2010 dominerade herrarna med Mustafa Mohamed i spetsen och tog 34 seniormedaljer varav 13 guld. Sedan 2012 är det damerna som lyckats bäst och lagt beslag på 32 pallplaceringar varav 17 guld där Meraf Bahta är mest framgångsrik.
     
     Hässelby och Eskilstuna lyfte sig
     Av övriga föreningar som gick plus jämfört med Umeå 2019 märks Hässelby (från 23 till 54 p) och Eskilstuna (från 10 till 20 p). Hässelby tog fyra seniorsilver – Sarah Lahti på 10 km samt tre i lag – plus triss i guld i juniorklasserna. Eskilstunas medaljskörd var silver och brons i manliga seniorklassen genom Emil Millán de la Oliva och brons i båda lagtävlingarna.
     Man noterar också lagmedaljer för föreningar som vi inte ser på prispallen så ofta i dessa sammanhang – orienteringsklubben Göteborg-Majorna OK (brons kvinnor), Upsala IF (guld F15 och F17) samt KA2 (brons F15).
     • Alla 42 föreningar som tog poäng
     • Resultat terräng-SM
     /Jonas Hedman

Ansök om att arrangera SM-tävlingar 2022 och 2023

OKT
28

Det har åter blivit dags för föreningarna inom Svensk Friidrott att fundera på att kandidera om att få arrangera någon av våra kommande mästerskapstävlingar.
     
     SM-tävlingar 2022
     I nuläget är arrangörer utsedda till ett antal av våra nationella mästerskapstävlingar under 2022. Friidrotts-SM kommer att gå i Norrköping, Lag-SM inom ramen för SM-veckan i Linköping, JSM i Sollentuna, USM i Uppsala och IUSM i Göteborg. Dessutom är SM-tävlingarna i marathon och halvmarathon redan placerade i Stockholm resp. Göteborg genom fleråriga avtal med arrangörerna av Stockholm marathon och Göteborgsvarvet.
      Resten av SM-tävlingarna 2022 är nu öppna att ansöka om. Ansökningsblanketterna ska laddas ned, fyllas i och skickas in till Svensk Friidrott senast den 3 december 2020.
      Ansökningsblanketterna till SM-tävlingar 2022 hittar du här.
     

      Friidrotts-SM 2023
     Det går nu också att ansöka om att få arrangera flaggskeppet bland de svenska mästerskapstävlingarna: Friidrotts-SM. För att resultaten från Friidrotts-SM ska få maximalt värde i förhållande till världsrankingen och ge svenska aktiva bästa möjliga förutsättningar att kvala in till VM i Budapest bör Friidrotts-SM 2023 genomföras någon av helgerna 7–9 juli eller 28–30 juli.
      Ansökan om att få arrangera Friidrotts-SM ska fyllas i av arrangörsförening och kommun tillsammans, och vara Svensk Friidrott tillhanda senast den 20 januari 2021.
     Ansökningsblanketterna till Friidrotts-SM 2023 hittar du här
     /Lukas Nordén

Linnea Sennström var länge ensam i ledningen under 6km-loppet och vann till slut med 41 sekunder. Foto: Deca Text & Bild

Linnea Sennström var länge ensam i ledningen under 6km-loppet och vann till slut med 41 sekunder. Foto: Deca Text & Bild

Terräng-SM: Sennström övertygade – Fitsumbrhan spurtade hem segern

OKT
27

Hemmalöparen från Hässelby, Linnea Sennström gick ut hårt i K22 6km och lyckades även behålla ledningen ända in i mål. Segern var aldrig hotad av konkurrenterna, trots att hon inte lagt upp loppet som hon hade tänkt sig.
      – Jag tänkte avvakta lite, det var planen. Jag var lite orolig att jag hade öppnat för hårt, men det kändes bra hela vägen, säger Linnea Sennström efter loppet.
      Linnea har fått sitt stora genombrott under säsongen, när hon sprang hem ett silver på SM Halvmaraton.
      – Det har varit ett jätteroligt år och nästa säsong vill jag fortsätta utvecklas. Det här har ändå varit mitt bästa år någonsin, alla kategorier. Jag hoppas att det håller i sig och att jag kan fortsätta ligga på den nivån, samtidigt som jag blir bättre. Om inte corona sätter stopp skulle det vara jättekul att springa 10km på U23-EM i Norge nästa sommar, avslutar Sennström.
     
     Fitsumbrhan avvaktade och spurtade hem guldet

     I M22 8km var det Samuel Fitsumbrhan, Axel Djurberg, Miguel Palm och Simon Sundström som skiftade mellan att ligga i täten, men det var den förstnämnda som, med 500 meter kvar, skulle spurta hem vinsten när han utökade avståndet till Djurberg och Palm med 20 meter. Sundström halkade efter och det blev till slut Djurberg som knep silvret, medan Palm fick brons.
      – Jag hade ingen taktik, utan jag skulle bara försöka hänga med det gänget som låg först. Jag hade inte en känsla av att jag skulle vinna, men jag trodde att jag skulle komma nära, säger Samuel efter loppet.
     /Lukas Nordén .

I ett väldisponerat lopp kunde Sharmarke Ahmed utan problem springa hem sitt tredje raka SM-guld. Foto: Deca Text & Bild.

I ett väldisponerat lopp kunde Sharmarke Ahmed utan problem springa hem sitt tredje raka SM-guld. Foto: Deca Text & Bild.

Ahmed tog sitt tredje raka SM-guld – Wallenius behöll ledningen

OKT
27

I P19 6km var det Sharmarke Ahmed som relativt tidigt kunde slita sig loss från lagkompisen Nils Bredin och Hässelbylöparen, Andreas Carlsson i täten. Efter ett första avvaktande varv fann Ahmed en lucka och bestämde sig då för att ta chansen – vilket resulterade i ännu ett guld för Hälle. I och med första platsen har Sharmarke nu tagit tre raka SM-guld i terräng. Carlsson knep silvret när han sprang in i mål två sekunder före Bredin.
     
     Wallenius höll ifrån motståndarna
     Elsa Wallenius från Västerås startade starkt i F19 4km och såg till att lägga sig först i en klunga beståendes av sex löpare. Så småningom halkade deltagare efter deltagare efter, men Elsas förstaplacering bestod. Borlänges Tilda Östberg försökte hänga på, men Elsa utökade ledningen och vann slutligen med elva sekunder. Östberg sprang hem en silvermedalj och Julia Nielsen från Göteborgs GKIK fick brons.
     /Lukas Nordén

Foto: Deca Text & Bild

Påminnelse:
Nominera din förenings vardagshjälte

OKT
27

Idrotten bygger på många människors ofta ideella arbete och vi har turen att ha många av dessa eldsjälar inom friidrotten. Deras arbete är alltid otroligt värdefullt men frågan är om det inte är extra viktigt i år, när många verksamheter har det tufft. Därför vill vi hylla någon person som gör betydande insatser i friidrottens vardag.
      Finns friidrottens vardagshjälte i din förening? Då vill vi veta det! Nominera personen till priset Friidrottens Vardagshjälte senast den 8 november. Priset, som introducerades 2018, delas ut av Svensk Friidrott och Textilia och innebär, förutom äran, ett ekonomiskt bidrag på hela 30.000 kr. Vinnaren avslöjas i slutet av november.
      Läs mer om priset och hur du nominerar här.
      /Frida Lindström

Terräng–SM: Tsegay segrade efter en spännande duell med Russom

Samuel Russom och Samuel Tsegay fortsatte att dominera i SM-långlopp när herrarnas 10km skulle avgöras på söndagen. Russom skapade tidigt en lucka mel...

Terräng-SM: Meraf Bahta helgens
stora dominant: Siktar mot OS

Hälles Meraf Bahta var helgens kanske gladaste löpare under terräng-SM i Vällingby. Lördagens SM-guld på 4 km följdes upp av ytterligare ett guld, på ...

Terräng-SM: Rafflande duell mellan
Millán och Reza - Bahta överlägsen

Första dagen av terräng-SM i ett bitvis regnigt och köldslaget Vällingby bjöd på en mängd spännande lopp. Redan under inledande veteranloppen fick vi ...

Alla Castorama-listor inskickade?

I söndags sattes punkt för årets upplaga av kastmångkampen Castoramas åtta veckor långa säsong. Så vi vill påminna om att 31 oktober är sista rapportd...

I nya klubbdräkter nästa år

Det väldigt annorlunda tävlingsåret 2020 är snart slut. Helgens SM-terränger är det sista större evenemanget och om ytterligare tre veckor den 15 nove...

Pandemin påverkar SM-tävlingarna
även under inomhussäsongen

Eftersom arrangemang som samlar många deltagare från olika delar av landet innebär en markant ökad risk för smittspridning av coronavirus tog Svensk F...

Träna med BAUI på höstlovet!

BAUIS Mini Friidrottsskola är en fyrkamp där barn upp till 11 år genomför förenklade friidrottsgrenar och samlar poäng lagvis. Här får de testa på att...

Centrala programmet 2021 tar form

Det centrala tävlingsprogrammet för 2021 börjar bli färdigställt, men såklart med reservation för förändringar iom pandemin. Några viktiga detaljer i ...

Fler nyheter