Rapport från styrelsemöte 19/2

MAR
01

Förbundsstyrelsen hade 19 februari sitt tredje möte för året. Normalt brukar det här mötet genomföras under två dagar och i samband med Inomhus-SM. Men liksom de senaste gångerna genomfördes mötet digitalt via teams. Full uppslutning med hela styrelsen närvarande under de fem timmar som mötet pågick.
     Den här tiden på året innebär förstås stort fokus på årsredovisning, verksamhetsberättelse 2020 och planering inför kommande Förbundsårsmöte som alltså kommer genomföras digitalt lördag 27 mars enligt tidigare beslut. Veckan innan kommer ett antal seminarier att arrangeras där bland annat valberedningens förslag, styrelsens förslag och motioner kommer presenteras.
     
     Samtliga styrelseförslag (fyra nya och sju bordlagda från 2020) och svar på motioner (fem nya och fem bordlagda) kommer att presenteras på hemsidan senast 5 mars. Ekonomiskt gjorde förbundet en vinst för året på 1,9 mkr vilket innebär att resultatet var bättre än budget vilket till största delen beror på att landslagsverksamheten i princip helt ställdes in. Noteras kan att för första gången i förbundets historia och godkändes årsredovisningen via digital signering.
     Veckan efter Förbundsårsmötet kommer vi att genomföra en digital ”gala” där olika typer av utmärkelser, stipendier och priser kommer att delas ut och uppmärksammas.
     
     I övrigt från mötet kan bland annat rapporteras att
     -arbetet med digital utbildningsplattform fortsätter och där olika alternativ och budget skall presenteras på styrelsemötet i maj.
     -kansliets struktur och organisation diskuterades med tanke på kommande Strategi 2025 och Ny regional organisation.
     -rekrytering av ny förbundskapten pågår och där ambitionen är att göra klart och presentera den nya förbundskaptenen under maj månad och där arbetet börjar 1 oktober.
     Nästa ordinarie styrelsemöten äger rum 22 mars (enbart sista förberedelserna inför FÅM) samt 26 mars då med full agenda och dagordning.
     /Stefan Olsson

Foto: Deca Text & Bild

USA: Caisa-Marie 16.41!

FEB
27

Att svensk kvinnlig kulstötning är bättre än någonsin den här vintern är ingen nyhet: Fanny Roos har ju höjt svenska rekordet tre gånger - senast i förrgår - och därbakom har fått nytt på positionerna som nr 3 (Sara Lennman), nr 4 (Frida Åkerström) och nr 5 (Axelina Johansson) genom tiderna. Men det stannar inte där:
     För idag säsongsdebuterade Upsalas Caisa-Marie Lindfors för sitt amerikanska universitet Florida State genom att vid tävlingar i Clemson (South Carolina) stöta 16.41 vilket för in henne som nr 9 genom tiderna.
     Tidigare personliga rekordet var 15.73, som Caisa-Marie gjorde som ISM-fyra förra året. Det resultatet överträffade hon i dagens tävling i ytterligare två stötar - 15.77 och 15.98.
     / A. Lennart Julin

Nya riktlinjer från måndag
och remissvar inlämnat

FEB
26

Regeringen och Folkhälsomyndigheten har under de senaste dagarna betonat att pandemisituationen fortfarande är allvarlig i landet. Antalet personer som smittats av covid-19 sjunker inte längre, de nya mutationerna skapar osäkerhet och vaccinationseffekten har ännu inte nått hela befolkningen.
      Från 1 mars tillåts därför tävlingsverksamhet endast för de idrottare som bedöms som yrkesverksamma. Med stöd i detta och utifrån tydliggöranden från Riksidrottsförbundet införs nya riktlinjer för friidrotten från måndag 1/3. Friidrottens riktlinjer, uppdaterats utifrån det nya läget, återfinns här.

Läs mer Läs mer...

Sök till friidrottens elitidrottsmiljöer

FEB
26

Är du friidrottare och tänker plugga högskola eller universitet med start HT 2021? I friidrottens elitidrottsmiljöer får du bästa möjliga förutsättningar att kombinera högskolestudier med friidrottssatsningen. Svensk Friidrott har ett fördjupat samarbete med sju miljöer i Sverige, där vi samverkar för att skapa bästa möjliga förutsättningar för dig som vill plugga på universitet och högskola, samtidigt som en fortsatt satsning på friidrotten.
     Friidrotten har följande elitidrottsmiljöer; Athletic Development Center (ADC) i Växjö, Dalarnas Sports Academy Elit (DSA Elit) i Falun, Friidrottens Kompetenscentrum (FKC) i Umeå, Karlstad Elitidrottsuniversitet (KAU) i Karlstad, Malmö Idrottsakademin (MIA) i Malmö, RIU Stockholm och i Göteborg i samarbete med Göteborgs Universitet och Chalmers Tekniska Högskola. Du som är intresserad av att söka kan hitta mer information om våra sju miljöer och vad som krävs av dig för att kunna bli antagen på vår hemsida. Ansök senast 15 april 2021.
     /Sofia Kuylser

Thobias Montler tog IEM-silver 2019 i Glasgow. Ska han ta en ny medalj nästa vecka?

Thobias Montler tog IEM-silver 2019 i Glasgow. Ska han ta en ny medalj nästa vecka?
Foto: Deca Text & Bild

Slutliga truppen till IEM presenterad

FEB
26

Den svenska truppen till inomhus-EM i Polen 4-7 mars är nu helt spikad. Och det är en totalt 29 namn stor trupp som åker i nästa vecka. Ett flertal lyckades kvala in de sista dagarna; Samuel Pihlström, Gaël de Coninck och Leo Magnusson kvalade in på 1500m respektive 800m sista kvaldagen i onsdags.
     Och så har ett flertal kommit med på inbjudningar; Jesper Hellström (tresteg), Maja Nilsosn (höjd), och så Sara Lennman och Frida Åkerström i kula. Det är några av de exempel som finns på nya tillkomna namn.
     Karin Torneklint känner sig hoppfull inför mästerskapet, och tycker vi skickar en väldigt stark trupp:
     - Fantastiskt att vi har ett mästerskap. Vi har sju som ligger topp 5 i Europa så känns väldigt inspirerande att åka ner. Det finns ett väldigt stort intresse av att göra sitt bästa och de aktiva ser väldigt mycket fram emot mästerskapet, säger Karin.
     Hela truppen hittar ni här.
     /Gustav Orbring

Rapport från styrelsemötet

FEB
26

I fredags förra veckan, 19 februari, hade förbundsstyrelsen sitt tredje möte för året. Normalt sett brukar mötet genomföras under två dagar och i samband med Inomhus-SM, men liksom de senaste gångerna genomfördes mötet digitalt via teams. Det var full uppslutning med hela styrelsen närvarande under de fem timmar som mötet pågick.
     Den här tiden på året innebär förstås stort fokus på årsredovisning, verksamhetsberättelse 2020 och planering inför kommande Förbundsårsmöte som alltså kommer genomföras digitalt lördag 27 mars. Veckan innan kommer ett antal seminarier att arrangeras där bland annat valberedningens förslag, styrelsens förslag och motioner kommer presenteras.
     Samtliga styrelseförslag (fyra nya och sju bordlagda från 2020) och svar på motioner (fem nya och fem bordlagda) kommer att presenteras på hemsidan senast 5 mars. Ekonomiskt gjorde förbundet en vinst för året på 1,9 mkr vilket innebär att resultatet var bättre än budget vilket till största delen beror på att landslagsverksamheten i princip helt ställdes in. Noteras kan att för första gången i förbundets historia och godkändes årsredovisningen via digital signering.
     Veckan efter Förbundsårsmötet kommer det att genomföras en digital ”gala” där olika typer av utmärkelser, stipendier och priser kommer att delas ut och uppmärksammas.
     /Stefan Olsson

Nytt svenskt rekord för Fanny Roos

FEB
25


     
     På en liten elittävling i Telekonsult Arena i Växjö stötte Fanny Roos återigen ett nytt svenskt rekord, för tredje gången under den pågående inomhussäsongen. I andra omgången mäktade hon med 18.85 – nästan två decimeter längre än det svenska rekordet som hon satte på Raka Spåret i början av februari. I serien stötte hon även 18.62 och 18.66.
     Med rekordstöten befäster Fanny sin tredje plats i Europa Inför IEM i Toruń nästa vecka.
     /Lukas Nordén

Foto: Deca Text & Bild

Parafriidrott: Sök verksamhetsstöd

FEB
25

Nu finns det möjlighet för föreningar som vill starta upp eller utveckla sin verksamhet för parafriidrott att söka verksamhetsstöd. Syftet med stödet är att stimulera föreningar till att utveckla sin verksamhet mot personer med funktionsnedsättningar. Stödet kan till exempel användas till utbildningar, inköp av utrustning, uppstart av träningsgrupp eller att inkludera parafriidrotten i föreningens friidrottsskola.
     Föreningar ansöker genom att noga läsa igenom anvisningarna, fylla i ansökan och skicka in den senast den 30 april. Vid eventuella frågor eller funderingar kontaktar ni Daniel Cortobius, projektledare parafriidrott.
     Mer information om verksamhetsstödet
     /Daniel Cortobius

Inspirera friidrottsföräldern
-håll igång hemifrån med familjen

FEB
25


     
     Sportlovsveckorna är här och med det lite ledighet på många håll. I vissa familjer är det alla som fått ledigt, i andra är det kanske bara barnen. Oavsett är det viktigt att vi fortsätter röra på oss.
     Som förening kan ni uppmuntra era friidrottsföräldrar att hålla igång, även på sportlovet. Med inspiration från Norge har Nestlé tagit fram ett gäng filmer med roliga övningar för hela familjen att genomföra. Det är inget krav på specifik utrustning eller redskap utan ta det som finns tillgängligt hemma. Bland övningarna finns både roliga utmaningar såsom kräftgång, slalomlöpning och stockrullning
     Alla aktiviteter finns samlade här.
     /Frida Hogstrand

Foto: Deca Text & Bild

Belgrad: Mondo flyger igen!

FEB
24

Den som varit orolig för Mondo Duplantis form efter känningen i låret som fick honom att bryta i Liévin för två veckor sedan kan pusta ut nu! För insatsen i onsdagskvällens gala i Belgrad var minst sagt övertygande:
     Efter en miss i första på 5.60 flög han högt över i andra, fortsatte med högt över 5.80 i första (därmed var tävlingen vunnen), en antydan till ribbkontakt i första på 6.00 och ingen ribbkontakt alls i första på 6.10!
     Sammantaget den mest övertygande hoppningen han gjort sedan förra vintern faktiskt!
     Nytt världsårsbästa
     6.10 är även en höjd som förutom Mondo själv tre gånger i fjol (två inne och en ute) bara Bubka (elva gånger i början på 1990-talet) och Lavillenie (en gång inne 2014) någonsin klarat.
     Mondo begärde sedan upp ribban på världsrekordhöjden 6.19 och gjorde ett hyggligt och ett avbrutet försök innan han med ett nöjt leende satte punkt för en lyckad tävlingsåterkomst.
     En återkomst som verkligen sände en oerhört tydlig signal till övriga i stavhoppseliten om vilka höjder som krävs om man vill utmana om positionen som världsetta. Idag fanns två tidigare 6m-hoppare bland motståndarna - ändå skrevs segermarginalen till 40 cm!
     Meraf tillbaka i Madrid
     Samtidigt som Mondo hoppade i Belgrad var Meraf Bahta i Madrid för att springa 3000m på just den gala där hon för tre år sedan vann på det svenska rekordet 8:42.46.
     Den här gången hade hon hamnat i ett fält där det var världsrekordtempo beställts för i första hand Gudaf Tsegay, som ju för två veckor sedan erövrade rekordet på 1500m. Öppningsfarten blev brutal vilket visas av att Meraf passerade 400m på 66 (dvs 8:15-fart!!) längst bak i den utdragna klungan.
     Meraf tappade kontakten framåt redan på tredje varvet och sprang sedan ensam och blev till slut 5:a på 9:15 i ett lopp som Tsegay tog hem på 8:22!
     / A. Lennart Julin

Tre IEM-kval i Göteborg i dag

Trots att inomhus-SM precis har avslutats tävlas det på dessa dagar runtom i Sverige - med tydligt IEM-mål i sikte. I dag arrangerades en mindre mede...

Ta del av konceptet "Run All Around"

Vill din förening starta upp en ny löpgrupp eller kicka igång en gammal? Då kan ni ta del av löparkonceptet "Run All Around". Löpningen sker utomhus u...

Vilken förening lyckades bäst på ISM?

Den gångna helgens mästerskap i Malmö resulterade i tre mästerskapsrekord, ett svenskt juniorrekord och en dubbelvinnare i Moa Hjelmer på 200 och 400 ...

Inblick i Malin Sundströms ledarskap:
ett webbinarium för kvinnliga tränare

Det var under ett föräldramöte i IFK Lidingö som Malin Sundström räckte upp handen och erbjöd sig att hjälpa till när det fanns ett behov av fler trän...

Hjelmer tog sin tredje raka SM-dubbel

På söndagseftermiddagen lyckades Spårvägens Moa Hjelmer kamma hem guldet på både 200m och 400m för tredje gången i karriären. Första gången var i Växj...

Revanschen: Kadestål tog ISM-guld

Han diskades för en tjuvstart i 200m-finalen i Växjö ifjol, men i år var det dags för revansch. I försöksheatet på ISM i Malmö sprang han ett säsong...

Första ISM-guldet för Maja Nilsson

De senaste åren har svensk höjd dominerats av Erika Kinsey och Sofie Skoog. Men i dag var förutsättningarna annorlunda. Erika avstår inomhussäsongen o...

Fler nyheter